7 dagen in de Loire Vallei

7 dagen in de Loire Vallei 7 dagen in de Loire Vallei

Omdat het niet altijd gemakkelijk is om een vakantie in het buitenland voor te bereiden, hebben wij voor u een programma samengesteld met daarin natuurlijk een bezoekje aan de Loire kastelen, maar ook met enkele originele uitstapjes. Mocht u met de trein of het vliegtuig naar Tours komen, kunt u natuurlijk ter plaatse een auto huren.

NB: De in de tekst geïntegreerde links leiden naar de Engelse versies.

Eerste dag

Rondleiding door Tours: Tours heeft een belangrijk kunstbezit, dat geanimeerd door het enthousiasme van zijn vele studenten. Te zien: de historische wijken en de middeleeuwse huizen; de kathedraal, maar ook de basiliek met het grafmonument van de heilige Martinus, de winkelstraatjes, de geurige dagelijkse markten en de centrale hallen.

Toeristische kelder van de AOC Vouvray: De deskundigheid van de wijnbouwers en de chenin druif hebben voor een breed assortiment witte wijnen gezorgd: droog, halfdroog, zoet, sprankelend. Meerdere wijnbouwers heten u van harte welkom: De kelder van de producenten van Vouvray, het Gaudrelle kasteel, kasteel Moncontour, Marc Brédif, clos de l’Epinay, Vigneau-Chevreau, les raisins dorés (vergulde druiven)…

- Boottochtje over de Loire: De kapitein zal u zowel de uit de prachtige kalkklif gehouwen grotwoningen van Rochecorbon, als de flora en fauna van de Loire doen ontdekken.

Overnachting in Amboise.

Tweede dag

- Koninklijk kasteel van Amboise: Dit kasteel van Charles VIII et de François 1eris een belangrijk monument uit de Franse geschiedenis. Hooggelegen op een rotsachtig voorgebergte over de Loire, omringd door prachtig aangelegde tuinen, kunt u hier een bijzondere verzameling gotische en Renaissance meubelen bewonderen. In de kapel is het graf van Leonardo da Vinci ondergebracht.

- Le Clos Lucé – Park Leonardo da Vinci: Leonardo da Vinci heeft hier de laatste drie jaren van zijn leven doorgebracht. Hier komt u bij de genie thuis, waar u zijn geniale maquettes kunt bewonderen. Schilderijen en enorme machines, geluidspalen, een ludiek parcours door het grote park vormen een mooie afsluiting van de kennismaking met deze visionaire artiest, en zijn prachtige uitvindingen.

- Conservatorium van de Tomaat, kasteel van la Bourdaisière: Het Conservatorium van de Tomaat telt niet minder dan 650 oude soorten. In dit bosrijke park van 55 hectares is een dahliatuin (150 soorten), een oude boomgaard en een groot assortiment geneeskruiden ondergebracht.

- Overnachting in Amboise.

Derde dag

Kasteel van Chenonceau: zijn bogen gaan stijlvol over de Cher. Het meest bezocht na Versailles, en zeer geliefd bij Diane de Poitiers en Catherine de Médicis. Dit kasteel uit de 16de eeuw is prachtig gemeubileerd, en kan bezocht worden met een iPod. De burchttoren wordt omringd door schitterende tuinen.

- Het dorp Montrésor: Het kleinste dorp van Touraine wordt geteld onder de « Mooiste Dorpen van Frankrijk». Hier kan een heerlijke wandeling gemaakt worden langs de Indrois, vredig stromend zijrivier van de Indre, met zijn informatieborden en prachtig uitzicht op de burcht.

- De koninklijke stad Loches: uit zijn middeleeuwse verleden heeft de stad zijn vestingwerken behouden, zoals de indrukwekkende burchttoren (44 meter) en de collegiale Saint-Ours. Uit de Renaissance heeft Loches de Logis Royal, de Koninklijke appartementen geërfd, met zijn mooi gewerkte lijnen. Iedere woensdag wordt het historische stadsgedeelte geanimeerd door een van de mooiste markten van het departement.

- Overnachting in Loches

Vierde dag

- De tuinen van het kasteel van Rivau: Deze lijkt recht uit een ridderverhaal gekomen te zijn. Met het gezin gaan we door de twaalf tuinen die betoveren door hun prachtige bloemen, en waar verrassingen regelmatig opduiken. Na een amuse met de reuzengroenten uit de groentetuin van Gargantua, leidt naar de weg van Klein Duimpje (chemin du Petit Poucet) naar het toverbos.

- Koninklijk Fort van Chinon: na zes jaar van ambitieuze restauratiewerkzaamheden is de 150 meter lange stadsmuur gerestaureerd, en hebben de Koninklijke appartementen de kenmerkende lijnen van de streek uit de 15de eeuw teruggevonden. De moderne museografie en scenografie brengen deze historische plek tot leven, die een prachtig uitzicht biedt over de stad en de vallei van Vienne.

- Toeristische wijnkelder: Couly-Dutheil, Plouzeau, Montplaisir, Pierre en Bertrand Couly, Noiré, Béguinerie… in niet minder dan zes toeristische wijnkelders kunt u de Franse AOC Chinon wijnen proeven (hoofdzakelijk rode wijnen).

- Overnachting in Chinon

Vijfde dag

- Fietstocht over de route « Loire à vélo » (van Chinon naar Candes-Saint-Martin, of van Rigny-Ussé naar Bréhémont) of een wandeltocht: In enkele jaren is «Loire à Vélo» uitgegroeid tot een van populairste fietsroutes van Europa. Dit is een ideaal uitstapje om de Loire te ontdekken, en te genieten van het zachte klimaat en de mooie landschappen.

- Overnachting in Chinon

Zesde dag

- Kasteel van Langeais: Met zijn ophaalbrug, het ronde pad op de stenen galerij (mâchicoulis), ziet het kasteel eruit als een verdedigingswerk. Hier zijn Anne van Bretagne en Charles VIII getrouwd, en is een bijzondere verzameling meubels en wandtapijten uit de 15de en 16de eeuw te bewonderen. Het mooie bosrijke park, overheerst door de burchttoren van Foulques Nerra, licht boven de Loire.

- Mandenmakerij museum en/of museum van de gedroogde peer (poire tapée): Of u nu van ambacht houdt, of liever culinaire specialiteiten uit de streek uitprobeert: wij hebben twee leuke uitstapjes voor u.

- Kasteel van Azay-le-Rideau: Het elegante en harmonieuze kasteel van Azay-le-Rideau is gebouwd op een eiland, midden in de Indre. Omringd door een uitgestrekt Engels park verlicht deze prachtige waterspiegel de Renaissance voorgevels, versierd met ingesneden steenkant. Volgens Balzac een « diamant met ingezette facetten in de Indre ».

- Overnachting in Azay-le-Rideau

Zevende dag

- Tuinen van la Chatonnière: Genesteld in een dal, vormen de twaalf initiatietuinen een mooi stukje geurig groen, rondom een prachtig Renaissance kasteel. Deze oceaan van bloemen onthullen stuk voor stuk hun geheim: Liefdesplekken van levend gevlochten teen, de pepergeuren van de geneeskruiden, kleurrijke groentetuin, rozenstruiken...

- Tuinen van Villandry: De bijzondere schoonheid van zijn siergroentetuin maken de tuinen van Villandry uniek. Ze worden overheerst door een elegant, mooi gemeubileerd kasteel uit de 16de eeuw. Siertuin, watertuin, geneeskruidentuin, Doolhof en Zonnetuin vormen een prachtige aanvulling van deze unieke, betoverende locatie.

Een laatste pleziertje…

U wilt nog wat langer blijven, en een bijzonder moment in de Loire Vallei beleven? Maak een tochtje in een luchtballon, of in een helikopter! U heeft dan een uniek uitzicht over de Loire kastelen, die de landschappen ingeschreven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst zo bijzonder maken. 

Ici, vivre est un art LogoEuropeSignatureText
LogoEuropeSignatureText